Ce analize medicale sunt recomandate anual?

Anual este indicată efectuarea unui set de analize care să ateste starea dumneavoastră de sănătate. Acestea pot indica o eventuală afecțiune înainte ca simptomatologia specifică să se manifeste.

Medicul dumneavoastră de familie vă va recomanda setul de analize necesar, care variază în funcție de vârstă, sex, istoric medical, istoric familial. Uneori, în funcție de vârstă, istoric și starea de sănătate, medicul vă poate recomanda efectuarea analizelor și bi-anual.

Hemoleucograma completă este o analiză de laborator care ajută la diagnosticarea anemiilor și uneori chiar a leucemiilor.

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), fibrinogenul (Fib) și proteina C reactivă (PCR/CRP) reprezintă markerii inflamatori care se utilizează pentru diagnosticarea unor inflamații prezente în corp.

Glicemia ajută la diagnosticarea diabetului zaharat prin indicarea nivelului de zahăr din sânge. Valorile crescute ale glicemiei față de limitele admise pot fi asociate cu excesul alimentar, cu stilul de viață sedentar sau cu aportul insuficient de insulină produsă de pancreas.

LDL colesterol este analiza care indică depunerea pe peretele arterelor a unor lipide ce îngustează vasele de sânge. Valorile necorespunzătoare duc la riscul de producer a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

HDL colesterol – arată capacitatea de îndepărtare a colesterolului depus pe vasele de sânge și de transportare a sa către ficat pentru a fi eliminat.

Trigliceridele – este analiza care ne arată transportul grăsimilor în organism. Creșterea valorilor înregistrate induce risc cardiovascular.

Transaminazele – (TGO și TGP) se interpretează coroborat cu alte analize. Valorile crescute ce persistă o perioadă mai lungă pot ridica suspiciunea unei boli de ficat.

Creatinina serică poate indica perturbarea funcției renale.